Ekomarket.ba
Proizvodi
BIJELI LUK IZ DOMAĆE PROIZVODNJE
Stari Grci su  mnogo cIJenili  bijeli luk. Iako su zabranjivali pristup u hramove onima koji su jeli bijeli luk (nazivali su ga »smrdljiva ruža«), ipak je malo lijekovitih droga koje su toliko poštovali kao bijeli luk. Orfej spominje bijeli luk, kukurek i druge biljke kao lijek. Hipokrat u svojim djelima navodi bijeli luk kao lijek protiv crevnih parazita, za uređivanje stolice i pojačavanje mokrenja. Dioskorid navodi bijeli luk kao lijek protiv crevnih parazita, sredstvo za uređivanje menstruacije i protiv ujeda zmija (beli luk se pije u vinu) i protiv ujeda besnog psa (polaže se na ranu). Pomešan s uljem i solju, dobar je protiv ospica, a s medom, protiv lišaja i nekih drugih bolesti. Tako su stari Grci imali mišljenje za bijeli luk. Danas bijeli luk zauzima nezaobilazno mjesto u narodnoj kao i u naučnoj medicini, šta više može se zaključiti da spada među prvih 10 najzdravijih biljki na planeti. 

Bijeli luk ima vrlo slab, gotovo neprimjetan miris, sve dok se ne ozlijedi. To je slučaj ne samo sa zrelim glavicama bijelog luka nego i sa cijelom zelenom biljkom. Čim se počne rezati, lomiti, kidati ili tucati, odmah počne otpuštati karakterističan ljut miris. U tom pogledu, dakle, postoji sličnost bijelog luka s renom, rotkvom, rotkvicom, slačicom, raznim drugim vrstama luka i mnogim drugim biljkama koje nemaju mirisa dok su cijele, a kad se ozlede, otpuštaju ljut miris sumpornih jedinjenja, karakterističnih za sve droge koje sadrže sumporne glikozide ili sumporne heterozide. I beli luk i druge vrste luka, slačica, ren i druge slične, kad se žvaću i jedu, imaju manje ili više ljut ukus. Kad se drže na koži, izazivaju najprije osećaj topline na mestu primjene, zatim bol, a ako se bijeli luk, ren, slačica ili neka druga slična sumpornoglikozidna droga zaboravi da skine s ramena, koljena, krsta ili kog drugog bolnog mesta, može se pojaviti manja ili veća rana ili, u najboljem slučaju, jako crvenilo ili mehur (plik). 

Bijeli luk dugo zadrži svoju ljutinu, dokle se ne osuši ili ne proklija u tolikoj meri da nova biljčica iz njega izvuče svu hranu i vodu, sokove. Naprotiv, samljeven ili stucan bijeli luk, kao i ostale droge sličnog hemijskog sastava, brzo gube ljuti miris i ukus. 

U našoj ponudi imamo domaći bijeli luk koji je lično proizveden kod nas i cijena po kilogramu iznosi 12KM.  Mada mi svojim kupcima preporučujujemo manje količine jer iskreno bez određene potrebe zaista nije potrebno da vam veća količina propadne kada kod nas uvijek možete naručiti manje količine dovoljne za vaše sedmične potrebe tako da mi pakujemo po vašij želji.


  • CIJENA: 12 KMPROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Bijeli luk je, prema ispitivanjima mnogih naučnih istraživača, veoma stara kulturna biljka. Stari Kinezi, Indusi, Jevreji, Egipćani i drugi narodi gajili su bijeli luk više vjekova pre naše ere kao hranljivu, začinsku i lijekovitu biljku. U staroj induskoj medicini bijeli luk je bio vrlo cjenjen lijek, a upotrebljavali su ga i kao ljubavni napitak. U toj dalekoj zemlji, zbog koje su vođeni toliki krvavi imperijalistički ratovi, sve u želji da se evropske sile dočepaju bibera, cimeta, karanfilića, morskog oraščeta i drugih skupocjenih začina, koji su bili neposredan povod otkriću Amerike, u Indiji, gde je flora tako bujna i raznovrsno i raskošno bogata i gde je zbog toga i njihova materija medika mnogo bogatija od naših evropskih, bijeli luk je bio cjenjen kao lijek protiv raznovrsnih bolesti. Prije svega, upotrebljavan je kao opšti tonik, sredstvo za jačanje u slučajevima velikog broja bolesti: nemanja apetita, lošeg varenja, mršavosti i opšte slabosti, kašlja, kožnih bolesti, reumatizma, hemoroida (šuljeva) i dr. U Vedama, induskim svetim knjigama, spominju se lijekovi, među njima i bijeli luk. Induski sveštenici bili su prvi lekari i apotekari, pa je razumljivo da je liječenje i davanje lijekova obavljano uz primenu tajni, molitava, mađija, složenog rituala i raskošne ceremonije. 

Upotreba bijelog luka u narodnoj medicini 
Bijeli luk se u narodnoj medicini koristi za lečenje organa za disanje 
Lečenje oboljelog srca i krvnih sudova (arterioskleroze) 
Lečenje živčanih bolesti, glavobolje, nesvestice, itd. 
Lečenje organa za varenje 
Upotreba bijelog luka protiv crevnih parazita 
Lečenje kožnih bolesti, kospopada i ustobolje 
Lečenje bolesne džigerice

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE