Ekomarket.ba
Proizvodi
ORAH(jezgro)
Sastav orahaOrahovo jezgro sadrži najviše ulja (55-65%), zatim visokovrednovanih bjelančevina (15%), isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, galnu i elagnu kiselinu, materije ljutog i gorkog ukusa. Pošto sadrži neraspadnute ljekovite sastojke, od orahovog lišća mogu se praviti sirupi, ekstrakti i drugi galenski preparati. Lišće je mnogo bolje upotrebiti odmah, još dok je zeleno i svježe.


Ljekovito dejstvoČaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšavanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Efikasan je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opšće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni. Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova, ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se lekoviti sirup. U spoljašnjoj upotrebi orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema i zagađenih rana, a može da posluži i kao ulje za kosu. Mladi, zeleni orasi imaju vrlo mnogo vitamina C i drugih vitamina, pa se zato stavljaju u med kao "slatko". S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i malokrvnim osobama. Kada se trljaju na vazduhu, svi dijelovi biljke potamne i oboje prste mrkocrnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se pravi ulje za mazanje kože prije sunčanja. 
Cjena naznačena odnosi se na 1 kg međutim isporučujemo količine i po vašij želji


  • CIJENA: 14.00 KMPROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Želimo li očistiti krv od masnoća, uzmemo 21 suhi orah s ljuskom, te od toga svaki dan pojedemo tri oljuštena oraha po jedan ujutro, u podne i navečer, i tako sedam dana za redom.   Orah - Juglans regia pripada obitelji Orasi - Familia Juglandaceae.  Druga imena su mu bijeli orah, običan orah, orih, orak. Engleski naziv oraha je English Walnut - Walnut, njemacki - Nussbaum Echte - Wälsche Nuss, francuski Noyer royal -  Noyer commun, a talijanski Noce comune. Za orah kažu da je jako kaloričan i mastan, te da se ne jede ako čovjek ima povišene vrijednosti u krvi kao što je kolesterol. U starim receptima o orahu, ima jedan koji popularniji. U receptu se navodi i kaže: uzmite 21 suhi orah s ljuskom, te od toga svaki dan treba pojesti tri oljuštena oraha i to jedan ujutro, drugi u podne a treči navečer i tako radimo sedam dana za redom, i to za čišcenje krvi od masnoća.

Kao lupinasto voće orah u pravilu predstavlja lijek koji jača cijeli organizam jer je dobar stimulans, te jača mušku potenciju, kondiciju, u narodu poznati pripravak, orasi u medu,  nadoknađuje slabima sve potrebne sastojke za brzi oporavak, ujedno štiti cijeli organizam od starenja, štiti od debljanja i to dva oraha na dan, uljepšava dermetik. Da su istinite ove riječi potvrđuje više tisućljetna uporaba oraha, opisana u velikom broju savjeta i recepta.Poradi njegovog bogatstva raznolikih sastojaka nastojimo ga uživati sirovog, mljevenog kao dodatak salatama, voću, kolačima, sladoledu i raznim jelima.Sjemenke oraha se preporučuju trudnicama jer utjecu na razvijanje mozga djeteta kao i  osobama s niskim tlakom, za regulaciju tlaka i kolesterola, za jačanje imunološkog sustava.Kod osoba s poremečenim radom želuca uzimamo sjemenke orah prema propisanom receptu. Sjemenka oraha je jako kaloricna više od mesa oko 2924 k J na 100 g ili oko 65 kcal.

Zdravi listoviMladi listovi oraha u svježem stanju jedini sadrže juglana te su listovi stari pučki lijek za bojanje kose i kože, to jest poznato kozmetičko sredstvo.Mlade osušene listove koristimo za regulaciju šećera kod dijabeticara, jer reguliraju glukozu u krvi, za čišćenje krvi, kao i kod žutice, a u tu svrhu pripremamo čaj.Orahovo lišce se od davnina koristi za tjeranje kućnih nametnika (mrava, buha, stjenica, uši, moljaca).  Poznate su pripreme za ljekovitu uporabu kupelji u liječenju raznih kožnih nečistoca od krasti, lišaja, za sprječavanje jakog znojenja nogu, raznih upalnih stanja i svraba na koži. Od zelenog usploda oraha pripremamo izvrsnu rakiju, orahova rakija, koja u narodu predstavlja lijek za sva oboljenja želuca. Od mladih zelenih oraha izradujemo i sirup, ekstrakt i tinkturu. Sirup koristimo za jačanje želuca, štitnjace, mišica i citavog organizma, a razrijedenog možemo ga koristiti za grgljanje kod upala usne šupljine i grla.Ekstrakt koristimo za bojanje kose a tinkturu za bolesti želuca kao i za izradu masti protiv prhuta i jačanja kose.Od zelenih oraha dobivamo i orahovo ulje koje koristimo za zaštitu kože opekotine od suncanja. Orahovo ulje koristimo i kod raznih dijeta kao zacin u salatama pogotovo kod oboljenja želuca, crijeva. Pupoljci oraha predstavljaju izvrstan lijek protiv opadanja kose, prhuta i oboljelog vlasišta.Za jačanje koseNa mašini za mljevenje samljeti 10 supenih kašika jezgra od oraha i staviti ih u litar alkohola (96%). Flašu sa mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti je da dvije nedjelje stoji na toplom mjestu. Dobijenom tečnošću svako veće masira se koža glave, a poslije toga kosa se osuši.

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE