Ekomarket.ba
Proizvodi
LJEŠNIK
Lješnik je orašasto voće koje raste samoniklo, ali se i gaji kao drvo i žbun. Lješnik se najčešće uzgaja plantažno u različitim sortama. Nekada je pokrivao velika prostranstva Evrope i Azije, a danas je prilično rasprostranjen i u Italiji, Turskoj, Švicarskoj i Njemačkoj. U kultiviranom obliku uzgajaju se razne sorte lješnika koje se razlikuju po veličini i kvalitetu plodova. Plod je gladak, jajolik, drvenast orah u čijoj se ljusci nalazi ukusna jestiva sjemenka. Lješnik je dobar izvor masti, sadrži visok udio bjelančevina i ugljikohidrata te biljnih vlakana.

Zanimljivost: Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Italiji, kada je kakao bio rijetkost, lješnici su se upotrebljavali za proizvodnju danas veoma poznate Nutelle (engl. nut - lješnik).

Lješnik u kuhinji
Na sam spomen lješnika sigurno vam padaju na pamet vjeverica i eurokrem. Kako i ne bi kada je lješnik jedan od omiljenih sastojaka poslastica, a veoma je ukusan i u sirovom obliku. Osim što se koristi u pravljenju čokolade i raznih slatkiša, lješnik poboljšava okus salatama i glavnim jelima, a od ploda se dobija jestivo masno ulje.Ako slanoj salati dodate neko voće, bit će to pravo osvježenje, a hrskavost će joj dati upravo krupno nasjeckani lješnici, orasi ili bademi koji ujedno povećavaju i hranjivost. Kada se stuca, lješnik je obavijen još jednom opnom. S obzirom da je ona gorka, najbolje ju je skinuti. To ćete najlakše učiniti ako lješnike stavite u rernu, grijete ih 10-15 minuta, a potom ih umotate kuhinjskom krpom da se potpare i onda ih energično protrljate.

Savjet: Kada se kora lješnika skuha u pola vode s pola vina, dobije se čaj od kojeg se prave oblozi za otvorene rane od proširenih vena na nogama.

Liječenje lješnicimapovisuju krvni pritisak
pomažu u borbi protiv anemijesmanjuju žgaraviculišće od lješnika koristi se za kupke kod hemeroida i protiv proljev

Savjet: Poklonicima zdrave prehrane dobro je poznat hljeb od lješnikovih resa. Ovaj izuzetno zdrav hljeb možete napraviti tako što ćete u pšenično brašno dodati 10% svježih lješnikovih resa koje su pune vitamina C. Prije dodavanja u pšenično brašno rese kratko prokuhajte, ocijedite i prosušite. Kada su suhe, izmrvite ih ili sameljite i dodajte krušnom tijestu.
 Ukus lješnika u poslasticama svima je dobro poznat, naročito prženog pa isjeckanog, mada ni mljevenom ili cijelom ništa ne nedostaje. S njim rijetko šta može da se poredi! A zašto bismo ga i mijenjali bilo čim drugim, kad je ne samo fini nego i koristan? Ugodan ukus daju mu ulja, kojih ima oko 60 odsto, dok belančevina ima 14–18 procenata, ugljenih hidrata oko 14 i mineralnih materija oko 2,4 odsto. Među njima najviše je kalijuma u 100 grama – 680 miligrama, fosfora (290 miligrama), magnezijuma (163) i kalcijuma (114), a ima i mangana, gvožđa, cinka, bakra, kao i četiri mikrograma selena.

Tu su i vitamini: najviše E, poznatog antioksidansa, kao što je i C, zatim onih iz grupe B i vitamina A, kao i masnih kiselina i aminokiselina (brojčani podaci odnose se na nepečeni lješnik). Ovo orašasto voće raste samoniklo, ali se i gaji, i to i kao žbun i kao drvo. Plodovi su pokriveni kovrdžavom spoljnom ljuskom sa žljezdastim maljama, sakupljeni u “grozd”. Kad sazrije, oslobađaju se iz te ljuske, otkrivajući čvrstu glatku “školjku”. Njenim razbijanjem dolazi se (konačno!) do jestivog dijela, koji je obavijen još jednom opnom. Pošto je ona gorka, najbolje ju je skinuti, a to će se najlakše učiniti ako se lješnici stave u rernu i zagrijevaju 10–15 minuta, a potom umotaju kuhinjskom krpom da se potpare i onda energično protrljaju.Osim upotrebe u slatkišima, on poboljšava ukus i salatama i glavnim jelima.Pakujemo ga u rinfuzi po vašoj želji , dole naznačena cijena je za 1 kg.



  • CIJENA: 19.00 KM



PROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Torta od lješnika i keksaSastojci: 200 g mljevenih lješnika, 500 g keksa (petit), šolja skuhane crne kafe i mlijeko, 250 g margarina, 16 kašika šećera u prahu, 5 štangli čokolade, 4 jaja, 2 dcl slatkog vrhnja, kesica vanilin šećera, sjeckani lješnici za posipanje
Priprema: Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte žumanca, rastopljenu čokoladu, mljevene propržene lješnike, kesicu vanilin šećera i umućena 4 bjelanca u čvrst snijeg.
Keks umačite u mješavinu kafe i mlijeka i preko prvog reda premažite dio kreme pa keks i tako u 3 ili 4 reda. Zadnji red treba da bude od keksa. Cijelu tortu premažite umućenim slatkim vrhnjem te pospite sjeckanim preprženim lješnicima.Vrijeme pripreme: Oko 20 minutaZelena salata sa lješnicimaSastojci: kombinujte različite vrste zelene salate (kristal, rikola, matovilac, radič), ulje, ocat, lješnici po ukusu, malo senfa, soli i biberaPriprema: Izmiješajte nekoliko vrsta zelene salate. Operite salatu i osušite. Odrežite je ili iskidajte na manje komade. Začinite salatu uljem i octom u omjeru 3:1. Pripremite začine tako da umiješate ulje u ocat, a tome dodajte i malo senfa te začinite sa soli i biberom. Zagrijte ulje u tavi te dodajte lješnike i prepržite ih (2 do 3 minute). Iskoristite ulje ali ohlađeno, kao začin za salatu (umjesto običnog ulja), a lješnike dodajte salati.Vrijeme pripreme: 15 minuta
Brzi eurokremSastojci: 6 jaja, 500 g mlijeka u prahu,1,5 margarin, 500 g šećera u prahu, ekstrakt vanilije, 200 g lješnika, 100 g kakaaPriprema: Umutite jaja, dodajte šećer i mlijeko u prahu, ekstrakt vanilije po ukusu, rastopite margarin i dodajte u smjesu. Masu podijelite na pola pa jednoj polovini dodajte 100 g kakaa, a zatim bijeloj smjesi dodajte mljeveni lješnik.Vrijeme pripreme: oko 15 minutaKuhano žito s lješnicimaSastojci: 2 šolje žita, 1 kašika eurokrema, 1 kašičica pečenih i istucanih lješnika, rendana gorka čokoladaPriprema: Žito očistite, operite u nekoliko voda, nalijte hladnom vodom i kuhajte na uobičajen način. Ocijedite ga od vode i sipajte u zdjelice, pa svaku porciju pomiješajte sa kašikom eurokrema i kašičicom pečenih i istucanih lješnika. Ukrasite narendanom čokoladom.Vrijeme pripreme: oko 20 minuta

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE