Ekomarket.ba
Proizvodi
BOBICE KLEKA ILI SMREKE(rinfuz)
Postoji mnogo naziva za kleku,to su: klekovina, obična borovica, smrek, smreka, smrekovina, smreč, barovica, borovac. 

Opis biljke: Kleka je zimzelen grm visine od 0,5 do 7 m, s vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listicima, vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm. Zeleni plodovi su joj jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamnocrno-ljubicasti imaju smolast i aromatican miris i gorkosladak ukus.Plod je jajasta bobica, u prvoj godini je zelena, a tek u drugoj sazri, kada je crno-smeda i okrugla, s plavim pepeljkom. 

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se plodovi, iglice, vrškovi grancica i samo drvo. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suhom i zracnom mestu. Plod smreke ili borovice ne sme se sušiti na suncu i umetnoj toplini...
 
Lekovito delovanje: mnogostruka je lekovitost smreke ili borovice.
Caj od boba jaca živce i želudac, cisti krv, odvodi otrovne plinove, a s rnokracom i loše sokove, izaziva znojenje, leci vodenu i bubrežnu bolest, cisti jetru, drobi i odvaja kamence i pesak iz žuci, bubrega, mokracnog mehura. Odlicno leci beli cvet, a preporucuje se za lecenje plucnih bolesti osobito astme. Mladi vršci kuhani u mleku lece kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živcanu rastrojenost i dr. Pomešana s drugim biljkama, smreka ili borovica izvrstan je lek za mnoge bolesti. 

RECEPT ZA JAČANJE APETITA I ŽELUCA 
Potrebno je napraviti kompot od bobica ( plodova ) kleke i njima dodati šećer, tako treba jesti bobice kleke, a sok piti, sve dok se apetit ne popravi .


  • CIJENA: 2.00 KMPROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Poštovani, mi smo svoju zalihu rinfuznog šipurka nabavili na obroncima planina Grmeč i Borja, što garantuje njegov kvalitet iz čistog razloga što se sa sigurnošću radi o proizvodu koji nije bio u blizini bilo kakvog puta ili nekog drugog zagađivača koji bi mogao da utiče na njegov kvalitet. 

Način na koji mi plasirmo ovaj proizvod se svodi na probiranje kvalitetnih zrna i odstranjivanje oštećenih, nakon toga se daje  na sušenje koje traje 30 dana na temperaturi od 20 do 30 stepeni u prostoriji koja se redovno prozračuje. 

Rok trajanja ovogodišnje zalihe je do 30 maja 2011 godine. 

Pakovanje iznosi 25 supenih kašika. 

Način pripreme: u 3 dcl proključale vode dodati jednu supenu kašiku plodova zatim poklopiti i sačekati 15min a nakon toga preporučujemo da po želji zasladite sa medom i konzumirate.

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE