Ekomarket.ba
Proizvodi
JAJA OD DOMAĆE KOKE ŽIVIČARKE
Svaka država bi u važne planove svog razvoja trebala uvrstiti i spašavanje starih izvornih pasmina od izumiranja, jer nas naša izvorna baština u svakom pogledu određuje u našim posebnostima. Svi kulturni narodi drže do svojih posebnosti , pa tako i prirodne baštine u koju spadaju i domaće životinje. 

Možda kod nas i nije baš sve idealno, ali zato mi pored odgovorne struke, imamo i uzgajatelje , entuzijaste , koji jako vole stare izvorne pesmine, te se jako trude da održe na životu i po potrebi spase neke izvorne pasmine od izumiranja.
Eto tako je naša tema domaći oblik izvorne kokoši Živičarke , koja od pamtivjeka prebiva na našim prostorima. 

To je jedan jednostavan, prirodan tip kokoši, otporan na bolesti i klimatske prilike, jako prilagodljiv okolišu i kako joj samo ime pasmine kaže voli obitavati u živici, grmlju, kamenjaru,itd, pa je u nekim , našim krajevima zovu i pogrmuša. Pored tih naturalnih odlika ona je jako dobra nosilica sa jakim roditeljskim nagonom, te bez problema leže i vodi svoje piliće do njihova osamostaljivanja. Kao i ostale naše izvorne pasmine  nije ovisna o umjetnim krmivima tj koncetratima, pa je jako isplativa za držanje , naročito u prirodnim uvjetima. 

Trenutno našoj ponudi imamo jaja i meso za supu od koke živičarke, ono što je bitno naglasiti  je to da naše koke prebivaju u ograđenom prostoru od 3 dunuma i faktički se hrane samo prirodnom hranom tj. ono što same pronađu. Mada naravno jako  je važno reći da one dobiju  i svoju redovnu potrebnu dozu kukuruza kao ikukuruznog šrota. 

Cijena jednog jajeta iznosi 0.25 KM. 

Količina isporuke zavisi od vaše narudžbe.


  • CIJENA: 0.25 KMPROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Po obliku ona je kastilijanski tip kokoši, ponositog držanja, može biti sa kukmicom na glavi i bez kukmice, kod pijetla ravna izrezana krijesta ne polegnuta na zatiljku, kod koke krijesta može padati na stranu.Poleđina je duga, krila prate liniju poleđine i njihove vrhove prekrivaju sedlasta pera. Noge su srednje duge i mogu biti u svim bojama osim žute, bataci malo vidljivi.Repovi uspravno do koso nasađeni nešto niži od visine glave, kod pijetla sjekirast sa velikim srpovima, kod koke ne mora biti sjekirast i nešto je bujnijeg trtičnog perja. Podbradnjaci crveni, kod pijetla dosta veliki, kod koke normalne veličine. Podušnjaci kao kod svih  izvornih pasmina, oblika badema, boje prirodnog pčelinjeg voska . Lice crvene boje sa tankim vijencem perja iznad očiju. Oči su različite boje ovisno o regiji prebivališta, poželjni svijetliji tonovi. Kljunovi srednje dugi blago povijeni , od boje kosti do tamni po mogućnosti u korelaciji sa nogama. Može biti u svim bojama perja.

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE