Ekomarket.ba
Proizvodi
JAJA OD JAPANSKE PREPELICE
ŠTA JE TO TAKO DJELOTVORNO U OVOM MALENOM JAJETU?
Prvenstveno, hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija. 

Njenu čudotvornu moć ispitivali su naučnici Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a ostvareni rezultati bili su veoma ohrabrujući. Međutim, novu vrijednost japanska prepelica dobila je nakon što je otkrivena ljekovitost njenih jaja i mesa. 

Takođe je zanimljivo da svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset odsto od ukupne težine ptice. Kažu da prepelice spadaju među najotpornije ptice na planeti, ne napadaju ih nikakve bolesti, nije ih potrebno vakcinisati. Njihova ishrana bazira se na prirodnoj hrani od kukuruzne smjese, sa dodacima djeteline, koprive i maslačka, zavisno od uzrasta i godišnjeg doba. Ženke se karakterišu svjetlo smeđim perjem sa crnim prugama na grlu i gornjem delu grudi. Mužjaci imaju rđasto mrko grlo i perje grudi. Imaju kloakalnu žlezdu, lukovičaste strukture na gornjoj ivici, koja luči bijeli pjenasti materijal. Japanska prepelica zadržala je divlju boju. Slično kao poljska prepelica ima spoljni deo tjela obavijen tamnobraon dok je gornji svjetliji. Kod mužijaka je perje na grudima više riđe i bez pega, a koka ima grudi svetlobraon sa pegama, do izrazito crno pjegavog. Sličnu boju imaju i mlađe ptice do dostignuća polne zrelosti. Mužijaci za vreme polne zrelosti (6 nedelja) dostižu težinu od 100 grama a koke 115 g. Težina jajeta kreće se oko 9 do 10 grama. Koke počinju da nose već u petoj nedelji starosti. Vrhunac nošenja (svaki dan po jedno jaje) je izmedju 12–te i 18– te nedelje. Nošenje uz intenzitet od 75 % može uz dobre odgajivačke uslove da traje godinu dana. Neki odgajivači uspevaju da odgaje prepelice koje mogu da imaju od 180 do 300 grama i koje nose jaja težine 12 do 14 grama. Domaće japanske prepelice su izgubile instinkt leženja na jajima. Zbog toga se ležu veštački u inkubatorima. Inkubacija traje 17 dana. Oplođenje je oko 80%. Da bi se postigli ovi parametri preporučuju se jaja od roditelja starijih od 12 nedelja. Roditeljske grupe se sastavljaju od 3 koke i 1 pjevca. Njima je potrebno u hranu dodavati vitamine B kompleksa kako bi jaja za inkubaciju bila kvalitetnija a pilići otporniji i vitalniji. Inkubacija može da traje 17 pa i 19 dana, na temperaturi od 37,2 stepena i relativne vlažnosti vazduha od 55 do 56 %. Izlegle piliće vadimo iz inkubatora nakon 24 sata kada su se sva izlegla i osušila. Ovi pilići su najzdraviji i najjači. Pilići koji se izlegu u narednih 24 sata su slabiji. Otprilike oko 10 % pilića pati od slabih nogu ili deformacije prsta, ali ova pojava kod prepelica je tipična. Da bi se smanjio broj ovakvih deformacija preporučuje se davanje roditeljima vitamina i minerala, a pod piliće treba staviti prostirku od seckane slame ili grubog papira da bi se sprečilo klizanje nogu. Jednodnevni pilići traže temperaturu od 35 do 37 stepeni, a za vreme prve nedelje temperaturu smanjujemo na 30 do 32 stepena. Početkom treće nedelje dovoljna je temperatura od 25 do 27 stepeni. U starosti od 28 dana optimalna je temperatura od 22 do 24 stepena a ova temperatura je pogodna i za odrasle ptice. Temperatura ispod 17 stepeni se ne preporučuje jer dolazi do zaustavljanja nošenja. Uz dobru ventilaciju prepelice podnose temperaturu do 30 stepeni.Termoregulacija kod pilića je razvijena sa 10 dana starosti. Do tog doba moguć je mortalitet od 10 %. Za vreme prvih 14 dana života preporučuje se 24 satno osvetljenje. Od 14–tog dana do polne zrelosti potrebno je 12–to satno osvetljenje. A u vreme nošenja 16–to satno vreme. Za proizvodnju mesa potrebno je stalno svjetlo. Pilići predviđeni za klanje mogu se klati sa 5 do 6 meseci, kada dostižu 75 do 85% težine. Gustina naseljenosti moze biti od 80 do 100 komada na 1 metar kvadratni za mlade i 70 komada na jedan metar za starije. Veća naseljenost izaziva stres i agresiju. 

Trenutno u našoj ponudi nudimo paket od 30 komada za 10 KM.


  • CIJENA: 10 KM



PROČITAJ VIŠE O OVOM PROIZVODU ↓


Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naroĿito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.  

U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih naučnika iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost. 

Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vijekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, a pored toga važno je napomenuti da prepelice umiru samo od starosti! 

SADRŽAJ JEDNOG JAJETA:  
74,6% vode 13,1% belanĿevina 11,2% masti 1,1% minerala i ostali enzimi 
MINERALI: 3,2 mg gvožđa 2,2 mg fosfora 0,5 mg kalcijuma 
VITAMINI: 300 IE vitamina A 0,1 mg vitamina B1 0,8 mg vitamina B2 

KO BI TREBALO DA KONZUMIRA JAJA JAPANSKE PREPELICE?  
Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija: 
- Deca u razvoju
- Starije osobe
- Bolesnici i rekonvalescenti
- Osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
- Sportisti i fizički radnici 

Navodim recept za čiju ljekovitost sam se lično uvjerio u praksi. Smatram da je on prosek mnogobrojnih tretmana. Uspešno je primjenjen kod osobe (starije od 60 godina) koja se bezuspešno lječila posle višestrukog, otvorenog, preloma podlaktice, kao i kod više mlađih osoba koje su imale problema sa raznim prelomima. 

Recept: 50 jaja prepelice preliti sokom od 3 kg limuna, bez dodavanja vode. Važno je to da posuda bude veća jer dolazi do brze reakcije nakon jednog minuta što se izražava sa velikom količinom pjene koja može da izađe iz posude a ne bi smjela i morate je sačuvati jer se u njoj nalazi baš veliki dio koji je značajan za liječenje. Posle nekoliko dana voćne kiseline rastvore krečnu ljusku. Jaja bez ljuske ostaju u svojoj ovojnici. Sve dobro izmešati mikserom. Ovu dozu treba popiti, zaslađenu medom, za jednu nedelju. Čuvati u hladnjaku.

← OSTALI PROIZVODI IZ OVE KATEGORIJE